MAATbeveiliging

MAATbeveiliging traint winkelbeveiligers in omgaan met dementie

  • 20 februari 2017
  • Leestijd 2 minuten

Als gespecialiseerd beveiliger in de retailsector traint MAATbeveiliging haar personeel in het herkennen van en goed omgaan met mensen met dementie. In Amsterdam hebben de eerste beveiligers inmiddels een training afgerond. Daarnaast zijn ook drie interne trainers opgeleid om het geleerde over te brengen aan collega’s. Bij MAATbeveiliging werken in Nederland, Duitsland en België zo’n 800 mensen.

Samenwerking met Samen dementievriendelijk

De training is onderdeel van Samen dementievriendelijk, een vijf jaar durend programma dat tot doel heeft Nederland dementievriendelijker te maken. Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en onderdeel van het Deltaplan Dementie. De training biedt kennis en handvaten om in het dagelijkse leven dementie te herkennen en hier goed mee om te gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat Nederlanders wel graag willen weten hoe zij mensen met dementie kunnen ondersteunen maar vaak niet weten hoe dat moet. MAATbeveiliging werkt met Samen dementievriendelijk aan het ontwikkelen van een branchetraining ‘Goed omgaan met dementie’ voor de hele beveiligingssector.

Arjan van de Wetering (r), directeur MAATbeveiliging, schudt de hand van Roderik Reinstra van Samen dementievriendelijk.

Persoonlijk betrokken

"We willen natuurlijk hoe dan ook voorkomen dat dementerende mensen door onze medewerkers in gênante situaties terecht komen", benadrukt directeur Arjan van de Wetering van MAATbeveiliging. "En we willen op deze wijze als bedrijf het maatschappelijk doel ondersteunen. Deze mensen verdienen een respectvolle bejegening". Van de Wetering is ambitieus: "Het uiteindelijke doel is alle beveiligers te bekwamen en niet alleen binnen de muren van MAATbeveiliging. Zo praten we met het onderwijs om te kijken of de training een vast onderdeel kan worden van de beveiligingsopleiding."

Aantal mensen met dementie groeit

Momenteel leven ca. 270.000 mensen in Nederland met dementie. In 2040 stijgt dit aantal naar ruim 500.000 mensen. Zeventig procent van alle mensen met dementie woont thuis en neemt actief deel aan de maatschappij. Op straat en in winkels komen we dus steeds vaker mensen met dementie tegen

Online en op locatie

Via www.samendementievriendelijk.nl/trainingen kan iedereen een gratis online training ‘Goed omgaan met dementie’ volgen. Voor bepaalde branches zijn er specifieke trainingen ontwikkeld of nog in ontwikkeling. Men kan individueel of in teamverband deelnemen. Er is ook een meer intensieve training op locatie beschikbaar. Inmiddels hebben zich bij Samen dementievriendelijk tientallen organisaties en bedrijven gemeld voor een training hoe goed om te gaan met mensen met dementie.