MAATbeveiliging

MAATbeveiliging schrijft lesboek over winkelbeveiliging

  • 18 september 2019
  • Leestijd 2 minuten
Uitreiking van het lesboek
v.l.n.r. Maikhel Scharpach, Manolya Tavsan, Lunia Ries, Mo el Messaoudi

MAATbeveiliging heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een lesboek over winkelbeveiliging voor de mbo-opleiding Beveiliger. Het boekje telt zo’n 124 pagina’s aan informatie over de winkelbeveiligingsbranche waar toekomstige beveiligers mee uit de voeten kunnen.

Kennisleider binnen de winkelbeveiliging

Binnen de reguliere opleiding Beveiliger nam winkelbeveiliging een kleine plek in ten opzichte van objectbeveiliging. Omdat er echter ook beveiligers in opleiding zijn die interesse hebben in winkelbeveiliging, heeft uitgeverij Smart Educational Tools ervoor gekozen om er een lesboek aan te wijden. 

De reden dat we MAATbeveiliging hebben gevraagd is de expertise op het gebied van winkelbeveiliging en het aanstekelijke enthousiasme van het hele team om dit keuzedeel te schrijven en te publiceren.

Lunia Ries, adviseur bij Smart Educational Tools

Ervaringsdeskundigen

Volgens HR-manager en schrijver van het boekje Manolya Tavsan, was het een interessante en grote klus: “In eerste instantie zouden we alleen input leveren, maar uiteindelijk is ervoor gekozen om het helemaal zelf te gaan schrijven. Samen met Maikhel Scharpach en Mo el Messaoudi, beiden leidinggevende en ervaringsdeskundige, ben ik een projectgroep gestart en zijn we gewoon begonnen. Er is binnen MAATbeveiliging heel veel kennis over winkelbeveiliging, maar het is een klus om dat in een boekje van 124 pagina’s te krijgen. We hebben echt moeten nadenken: wat zijn dé hoofdtopics binnen de winkelbeveiliging?”

Technologische ontwikkelingen

Tijdens het schrijven kwam de projectgroep er al snel achter dat er binnen de beveiligingswereld nogal wat veranderd is wat technologie betreft. Tavsan: “Waar we al schrijvend achter kwamen is dat de technologie enorm veranderd is. Waar je vroeger weinig tot geen hulpmiddelen had, heb je dat nu veel meer. Alarmsystemen zijn veel geavanceerder en steeds meer winkels hebben selfservicekassa’s. En dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Dit heeft in het boekje dan ook extra aandacht gekregen.”

Aandacht voor winkelbeveiliging

Tavsan: “Voorheen was er nog weinig aandacht voor het vak winkelbeveiliging, terwijl het in mijn optiek een van de moeilijkste takken van sport is als het om beveiliging gaat. We zijn als organisatie blij dat er eindelijk meer aandacht voor dit specialisme is en dat wij hieraan hebben mogen bijdragen. We zijn trots op het eindresultaat en heel blij dat wij de toekomstige beveiliger een stukje mogen opleiden met dit boek.”

Voorheen was er nog weinig aandacht voor het vak winkelbeveiliging, terwijl het in mijn optiek een van de moeilijkste takken van sport is als het om beveiliging gaat.

Manolya Tavsan, HR-manager MAATbeveiliging