In de media

Albert en Gino pakken dagelijks dieven in drukste winkelcentrum van Nederland

  • 19 februari 2024

In een recent artikel gepubliceerd op AD.nl, krijgen we een inkijk in het werk van Albert en Gino, twee beveiligers van MAATbeveiliging, die dagelijks te maken hebben met de uitdagingen van winkeldiefstal in Hoog Catharijne, het drukste winkelcentrum van Nederland. Hun verhaal belicht niet alleen de diversiteit van de gestolen goederen - van kleding en cosmetica tot etenswaren en elektronica - maar ook de geraffineerde methoden die dieven hanteren om onopgemerkt te blijven.

Beveiligers Albert (r) en Gino hebben hun handen vol aan de vele winkeldieven in Hoog Catharijne. © Angeliek de Jonge

Een voorbeeld

Een specifiek voorval dat in het artikel wordt beschreven, illustreert de alertheid en ervaring van Albert en Gino. Tijdens een routinecontrole in een parfumerie merkten ze twee jongens op, één gekleed in een witte gewatteerde jas en de ander in een opvallend rood trainingspak, beiden met energy drinks in de hand. Hun gedrag wekte onmiddellijk de aandacht van de beveiligers. De jongen in de witte jas probeerde parfum te stelen door het op zichzelf te spuiten en vervolgens te proberen de winkel te verlaten met een bivakmuts over zijn gezicht getrokken. Dankzij de aanwezigheid en het ingrijpen van Albert en Gino werd deze diefstal voorkomen.

Dit incident benadrukt de preventieve rol die de beveiligers spelen. Gino legt uit dat hun aanwezigheid op zich al veel potentiële dieven afschrikt. Toch zijn er altijd individuen die de grenzen opzoeken, ongeacht de risico's. De ervaring van Albert en Gino stelt hen in staat om verdacht gedrag snel te identificeren, zoals het dragen van onnodig zware kleding of het vermijden van oogcontact, wat vaak indicatief is voor iemand met kwade intenties.

Zwarte lijst

Verder wordt in het artikel de implementatie van een 'zwarte lijst' en collectief winkelverbod besproken, een systeem opgezet door de ondernemers van Hoog Catharijne in samenwerking met de eigenaar van het winkelcentrum. Dit systeem is bedoeld om recidiverende winkeldieven en overlastgevers te registreren en hen de toegang tot het winkelcentrum te ontzeggen. Albert en Gino zien dit als een waardevol hulpmiddel in hun dagelijkse werkzaamheden, hoewel ze erkennen dat het onmogelijk is om alle diefstal te voorkomen.

Onmisbare waarde

Het verhaal van Albert en Gino werpt licht op de complexiteit van winkelbeveiliging en de noodzaak van ervaren beveiligers die met een combinatie van technologie en intuïtie werken om een veilige winkelomgeving te handhaven. Hun inzet is een cruciaal onderdeel van de algehele veiligheidsstrategie in Hoog Catharijne, waarbij elke dag weer nieuwe uitdagingen op de loer liggen.

Lees hier het volledige artikel